Selamlar,
Bu yazımızda kurulumunu gerçekleştirdiğimiz Server 2019 Core sürümünün konfigurasyonunu ele alıyor olacağız.
Kurulum sonrasında görüldüğü üzere bizleri cmd komut satırı ekranı karşılıyor olacak. Bu ekran üzerinden belli başlı uygulamara GUI olarak erişebilmekteyiz. notepad yazark not defterini, timedate.cpl yazarak Gün ve Zaman yapılandırmalarını yapabildiğimiz alanlara erişebilmekteyiz.
sconfig komutu ile serer configuration ekranı gelmektedir. Bu ekranda yapabilecğeimiz değişiklikler gelen geçer şekilde bir ekranda toplanmış olup aşağıdaki şekilde listelenmektedir ancak aşağıda belirtilen ayarlara dokunmadan Powershell üzerinden işlemlerimizi gerçekleştirmeyi ele alıp, Powershell yetkinliğimizi arttırmaya çalışalım.
Get-DisplayResolution komutu ile mevcut ekran çözünürlüğümüzü öğrenip, Set-DisplayResolution komutu ile yeni ekran çözünürlüğü uygulayabiliriz.
tzutil /l komutu ile tüm saat dilimleri listelenir. Bulunmuş olduğumuz bölgenin saat dilimini aşağıdaki listeden seçip, zaman dilimimizi güncelleyelim.
Set-TimeZone “Turkey Standard Time” komutu ile Türkiye zaman dilimini sunucumuza uygulayıp, Get-TimeZone komutu ile mevcut saat dilimini sorgulayabiliriz.
IP adresimizi değiştirelim. Bu işlem için mevcut Network adaptörlerimizi öğrenip, hangi isim ile sunulduğunu kontrol edelim.
Get-NetAdapter komutu ile cihazımız üzerindeki network adapterleri listelenir.
Cihazım üzerinde bir adet network adapter mevcut ve ilgili adapter adı ethernet0 olarak gözükmekte. İlgili kartın mevcut ipv4 ve ipv6 bilgilerini Get-NetIPAddress -InterfaceAlias ethernet0 komutu ile görebiliriz.
Hemen IP adresimizi atayalım, New-NetIPAddress -InterfaceAlias Ethernet0 -IPAddress 192.168.3.10 -PrefixLength 24 -DefaultGateway 192.168.3.1
komutu ile birlikte adı Ethernet0 olan ağ kartının ip adresi 192.168.3.10, subnet maskı /24, gateway bilgileri 192.168.3.1 olacak şekilde uyguluyoruz.
Set-DnsClientServerAddress -InterfaceAlias ethernet0 -ServerAddresses (“192.168.3.10”) komutu ile birlikte dnsserver bilgisi sistemimize tanımlanır. Get-NetIPConfiguration -InterfaceAlias Ethernet0 komutu ile birlikte mevcut IP yapılandırma bilgilerinizi sorgulayabilirsiniz.
hostname komutu ile birlikte bilgisayar adını sorgulayıp, Rename-Computer -NewName yeniPcismi -Restart komutu ile birlikte yeni bilgisayar ismi tanımlayıp sistemimizi yeniden başlatalım.
Enable-PSRemoting komutu ile birlikte diğer cihazlar üzerinde komut satırı aracılığıyla sistemimizi yönetebilmek için uzaktan yönetimi aktifleştirelim.
Get-NetFirewallRule | ft komutu ile birlikte mevcut tüm firewall kurallarını listeleyip, hangi kural üzerinde ne işlem yapmamız gerektiğine karar verebiliriz.
FPS-ICMP4-ERQ-IN kural adı sistemimiz için tanımlanmış olan ping konfigurasyonu yönetebilmekteyiz. Bu komutu aktifleştirerek dışarıdaki belirttiğimiz belli başlı veya tüm sistemlerin ilgili cihaza ping atması olanağı sağlanır.
Get-NetFirewallRule -Name FPS-ICMP4-ERQ-In | Enable-NetFirewallRule komutu ile kural aktifleştirilir. Get-NetFirewallRule -Name FPS-ICMP4-ERQ-In komutu ile kuralın mevcut bilgileri listelenir.
Get-NetfirewallRule | Ft displayname, displaygroup komutu ile mevcut firewall kuralları DisplayName ve DisplayGroup başlıkları adı altında toplanarak listelenir. Mevcut kurallar DisplayName veya DisplayGroup adı altında toplu işlemlerde uygulanmak için kullanılabilir.
Mesela File and Printer sharing adı altında bulunan tüm kuralları aktifleştirelim.
Bu işlem için Enable-NetFirewallRule -DisplayGroup “File and Printer Sharing” komutu uygulanması yeterlidir.
Mevcut kuralların yanı sıra GUI üzerinden gerçekleştirdiğimiz gibi buradan da manuel kurallar uygulayabilmekteyiz.
Mesela tüm iletişimlerin sunucu içerisinden ya da diğer istemci ve sunuculardan ilgili sunucuya any any olacak şekilde açılması için,
New-NetFirewallRule -DisplayName “Allow All Traffic” -Direction Outbound -Action Allow
New-NetFirewallRule -DisplayName “Allow All Traffic” -Direction Inbound -Action Allow
komutu kullanılır.
Yukarıda bahsi geçen tüm komutları sistemde uygulamanın yanı sıra burayada kendim el ile yazarak geçirdim testlerinizde kopyala yapıştır yaparak hata alırsanız yanlış harfe basmış olasılığım çok yüksek. Hata aldığınız ekranlarda lütfen ekran görüntülerini kontrol edin. Hatta kopyala yapıştır yapmak yerine sizlerde kendiniz yazarsanız Powershell üzerinde daha hızlı ve aktif kullanmanıza fayda sağlayacaktır.
Başka bir yazımızda görüşmek üzere,